Kézműves Pálinkafőző tanfolyam

Értéket teremteni a legnemesebb dolgok egyike. Létrehozásával csak félmunkát végzünk, azt ápolni kell és továbbadni.
Tudást kapunk és szerzünk is, de csak akkor válik igazi értékké, ha az nem parlagon fekszik, hanem használjuk is.

Pálinkafőzés az alapoktól a szakmai mesterfogásokig! Ha szeretnél szebb pálinkákat főzni, megérteni a  pálinkakészítés fázisait, vagy tudni a hibák javításának és elkerülésének módjait, esetleg pálinkafőzde nyitásában gondolkodsz, akkor neked találtuk ki a Lunczer Kézműves Pálinkafőző tanfolyamainkat.

A már teljesen megszűnt OKJ rendszerű oktatás által hagyott űrt szeretnénk kitölteni, hogy minden tanulni és gyakorolni vágyó pálinkafőzőnek, vendéglátósnak, vagy főzdenyitást tervezőnek lehetősége legyen továbbra is fejlődni. Így a korábbi Gyümölcspálinka gyártó OKJ-s tanfolyamunk anyagát kibővítettük, hogy naprakész és hasznos információkkal gazdagíthasd tudásodat.

Oktatásunk gyakorlatorientált, aktívan működő főzdénkben meg is tapasztalhatod, sőt te magad is végezheted a munkafolyamatokat, az elmélet nálunk összekapcsolódik a gyakorlattal! Előképzettségre nincs szükség, a biztos alapoktól egészen a profi fortélyokig végigvezetünk a pálinka készítésének minden állomásán.

oktatás pálinkafőzés

Pálinkafőzés moduljai:

Pálinka alapok
A pálinka fogalma, jogszabályi háttere, történelme és hagyományai. Fogyasztásának kultúrája, módja, felhasználásának kreatív lehetőségei.
1
Gyümölcsismeretek, cefrézés, erjesztés
Fajtaismeret, különleges gyümölcsök, feldolgozás és erjesztés gépei, menete, segédanyagok használata. Cefrevédelem, sejtszintű gyümölcsbontás, fajélesztők alkalmazása. Erjesztési módok és kontrollált körülmények kialakítása.
2
Lepárlás (kisüsti és egymenetes)
Lepárló berendezések részei, működésük, beállításuk. Párlatvezetés, elő-, utópárlat elválasztás, fűtés, hűtés megfelelő beállítása, töményítés helyes módja. Metil-alkohol és etil-acetát mennyiségének kontrollálása.
3
Pálinka kezelése
Hígítás, szűrés, pihentetés szerepe és folyamatai. Számítások, képletek és táblázatok használata. Mérés és a fogyasztási alkoholfok pontos beállítása. Megfelelő szűrési technikák és eszközök.
4
Ágyas pálinka, hordós érlelés
Ágyazási technikák, hordós érlelés lehetőségei. Optimális érlelési környezet kialakítása, hordófajták jellemzése. Egyedi termékek készítése.
5
Pálinkahibák
Hibák felismerése, javítása, megelőzése. Pálinkabírálat menete, értékelések elemzése. Illatminták használata, aromakerék értelmezése, bírálói kifejezések jelentése. Pálinkaversenyek lebonyolítása, működése.
6
Üzemtelepítés
Bér-, és kereskedelmi főzde indítása, gépesítés, eszközpark összeállítása, előzetes költségkalkuláció. Főzde üzemeltetésének jogszabályi feltételei, profitnövelési lehetőségek.
7

A foglalkozások Kosdon zajlanak a Pálinkafőzdénkben, így nálunk nem elképzelni kell az ismeretanyag témáját, hanem végigcsinálni. Minden megfogható, kipróbálható és használatával máris gyakorlat szerezhető.

Az oktatási napokon együtt főzünk, hogy megtanulhasd az elő-, és utópárlat helyes és pontos elválasztását.  

Bemutatjuk a klasszikus és a különleges gyümölcsök fajtáit és megkóstoljuk a belőlük készült pálinkákat is.

Több mint 50 illatmintánk  segítségével begyakoroljuk a leginkább  jellemző aroma összetevőket és hibajegyeket

Az optimális lepárló beállításokat is megmutatjuk, a fűtés és a hűtés adta lehetőségekkel a töltet, a finomító tányérok, vagy a Pistorius tányér használatával összehangolva.

Érdekel a hordós érlelés? Mutatjuk és kóstoljuk is! Fahordó és pálinka párosításokról, hordó alapanyagokról, érlelési technikákról szerezhetsz részletesebb ismereteket.  

Kalandozunk még a cefrézési, lepárlási folyamatok mellett olyan eszközök és segédanyagok világában is, amik segítségével ízesebb, szebb pálinkákat tudsz majd készíteni!

A jó pálinkához idő kell, ahogy az eredményes tanuláshoz is. Kézműves Pálinkafőző tanfolyamunk három hétvégén keresztül zajlik, összesen hat napon át. Minden foglalkozás interaktív, kérdés nem marad megválaszolatlanul!

Amit kínálunk:

 • Elméleti és gyakorlati foglalkozások a  modulok szerint
 • Corvinus Egyetem Pálinkamester szakán végzett tapasztalt előadók
 • A korábbi, megszűnt  OKJ-s képzéseket meghaladó ismeretanyag
 • Otthoni és üzemi pálinkakészítési technikák 
 • Három hétvégi előadássorozat (összesen 6 alkalom)
 • Pálinkakóstolás és elemzés, értékelés (2 tétel/alkalom)
 • Pálinkafőzde alapításhoz tanácsadás, termékelemzés

Amivel találkozhatsz még nálunk:

 • Családi manufaktúra, családias hangulattal
 • Modern lepárlóberendezések
 • Feldolgozási technológiák és gépek
 • Egyedi és különleges pálinkák
 • Betekintés egy pálinkafőzde mindennapjaiba
 • Termékfejlesztések menete, gyakorlata

Oktatások helyszíne: Lunczer Pálinkaház Kosd, Erzsébet utca 11.

Az oktatások időpontjai, helyszíne:

A foglalkozások minden esetben hétvégén, szombaton és vasárnap, délelőtt 9 órától délután 16 óráig kerülnek megtartásra.

A Lunczer Kézműves Pálinkafőző tanfolyam helyszíne:

Lunczer Pálinkaház
Kosd, Erzsébet utca 11.

Oktatási napok:

Tervezés alatt…

Ha érdekel a tanfolyam, töltsd ki a jelentkezési lapot és felvesszük veled a kapcsolatot!

A Lunczer Kézműves Pálinkafőző tanfolyam díja 120.000 Ft + áfa/fő

Jelentkező neve: *
Jelentkező e-mail címe *
Jelentkező telefonszáma: *

Jelentkezésedet, vagy érdeklődésedet követően kollégánk felveszi a kapcsolatot veled és egyeztet a további teendőkről. A Lunczer Kézműves Pálinkafőző tanfolyam célja a pálinka ismertségének és elismertségének növelése, a minőségi pálinkakészítés ismereteinek átadása. A tanfolyamot követően tanúsítvány kerül kiállításra annak elvégzéséről.