fekete berkenye

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a fekete berkenyét!

A fekete berkenye 1-3 méter magas cserje. Rendkívül ellenálló, kártevők és betegségek ritkán tudnak benne nagy kárt tenni. Fagytűrő képessége kiemelkedő, egyes mérések szerint akár a -35 °C fokot is elviseli károsodás nélkül. A tavasz közepén hozza meg fehér virágait, gyönyörű rózsaszín-lilás portokokkal a porzószálak végén. Az 5-10 mm átmérőjű éjfekete bogyók a nyár végére érnek be, igazán bőtermő, nagy mennyiségű gyümölcs szüretelhető. Ősszel ragyogóan fénylő vörös színűvé alakulnak át a levelei. Nagyon látványos és dekoratív sövénnyé formálható a növény.

Fanyar, összehúzó íze miatt, amit a magas fenol és polifenol tartalmának is köszönhet, nevezik angolul chokeberrynek, azaz fojtós bogyónak. Nagyon gazdag beltartalmi értékekkel rendelkezik,  a C-vitamin, mangán, K-vitamin mellett kiváló antioxidáns forrás. Maga mögé utasítja az áfonyát, a szedret és a feketeribizlit is.
 
Számos pozitív élettani hatással hozhatjuk összefüggésbe a fekete berkenyét, köztük a rákos sejtek szaporodásának lassításával, a szív védelmével, a cukorbetegség kialakulásának megelőzésével kapcsolatban is. Szabályozza a vérnyomást, erősíti az immunrendszert, serkenti a pajzsmirigy működését is. Szerepet játszik a migrén enyhítésében, a bőr rugalmasabbá tételében és a memória javításában. Nem méltatlanul sorolják a „csodabogyók” előkelő csapatába.
 
A gyümölcsben lévő nagyon magas pektintartalom miatt kiemelkedően jó lekvárok készítésére, akár más gyümölcsökkel, például almával keverve. Készülhet belőle zselé, de ízesíthető vele likőr, vagy akár joghurt is. Természetesen ki nem hagyható felhasználási lehetőség a bor és a pálinka készítése a gyümölcsből.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a fekete berkenyével:

  • lunczer prémium fekete berkenye pálinka
    Prémium fekete berkenye pálinka