Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a meggyet!

Azon ritka nemzetek egyike vagyunk, akik a szeretik a meggyet friss gyümölcsként is fogyasztani. A legtöbben ódzkodnak savanykás-savas karakterétől, inkább az édesebb cseresznyét választják helyette. Pedig pont ez a savas karakter az, ami segít kibontakozni az illatoknak és ízeknek, frissebb, üdébb, fűszeresebb hatást keltve ezzel.

Többek közt ez is az oka, hogy a világ legtöbb országában inkább a feldolgozó ipar számára termesztik a meggyet, friss, asztali fogyasztásra kevésbé. Pedig kiváló alkalmazkodóképességű, tág éghajlati viszonyok között is termeszthető, hidegtűrése a cseresznyénél is jobb.

Nemcsak savakban, antioxidánsokban is gazdag gyümölcs, gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatással is bír. A 17 antoixidánsa közül az egyik a melatonin, mely többek között a test alvás-ébrenlét ciklusaiért felel, a tobozmirigyünk is termeli. A jobb kipihentség elérésében és a testünk intenzívebb regenerációjában tudunk jobb eredményeket elérni már 2,5 dl meggylé lefekvés előtt elfogyasztásával is. Nagy-Britanniában a Northumbia Egyetemen megállapították, hogy a meggylé fogyasztásával közel 20 százalékkal nőtt a melatoninszint, ami hosszabb, pihentetőbb alvást eredményezett.

Gyógyhatású még a meggyfákon létrejövő „mézga” is, ami nem más, mint egy cukrokból és savakból álló gyantaszerű folyadék, mely megszilárdul. Borban, vagy vízben feloldva hatékony köhögéscsillapító. Egyes tájakon hívják még „macskaméznek”, vagy „facsipának” is.

A hazai meggytermesztés változatos és ízletes fajták sorát nemesítette már ki, melyek közül kettő az USA gyümölcstermesztésében is elismert helyet kapott. Az itthon Újfehértói fürtös meggy néven ismert gyümölcsünk Balaton, míg az Érdi bőtermő elnevezésű Danube néven vált közkedveltté a tengerentúlon.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a meggyel:

 • agyas-meggy-palinka-05.png
  Ágyas meggypálinka
 • lunczer cigánymeggy pálinka
  Prémium cigánymeggy pálinka
 • lunczer esszencia cigánymeggy pálinka
  Esszencia cigánymeggy pálinka
 • lunczer blendelt meggy málna pálinka
  Meggy-málna pálinkablend
 • lunczer optimus cigánymeggy pálinka 66%
  Optimus cigánymeggy pálinka