Barion Pixel

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a piros ribizlit!

A piros ribizli, vagy más néven ribiszke 1-1,5 méter magasságot elérő cserje, vagy ritkábban fa. Középhegységi tájakon olykor vadon is terem, de kerti bokorként jellemzőbb. Magyarországon a XVII. századtól vált kedvelt kerti cserjévé. A Dunakanyarban és környékén, valamint a Nyugat-Dunántúlon termesztik nagyobb mennyiségben.

Nagyon hívogató, dekoratív jelenség az élénkzöld levelek között megjelenő vibrálóan piros színű fürtökben érő gyümölcseivel. Ha megfelelő tápanyag ellátottságú talajban nevelkedik, sok más teendő nincs vele, nem igényel nagy törődést, mégis évente megajándékoz minket terméseivel. A bogyók színe legismertebb formájában piros, vagy fekete, de a nemesítéseknek köszönhetően már fehér, rózsaszín, zöld, arany, vagy pezsgőszínben is elérhetőek, más-más ízkaraktert mutatva.

Gyümölcse, levele tele vitaminokkal, antioxidánsokkal, sőt a ribizliolaj is tartalmaz minden jót ami az egészségünket szolgálja. Az olaj ápolja az érzékeny, száraz bőrt, fokozza a sejtanyagcserét. A piros ribizli étvágyjavító, emésztést elősegítő, enyhén hashajtó hatású. Növényi rostban igen gazdag, zsírégető tulajdonsága miatt ajánlott fogyókúrázóknak.

Méregteleníti a szervezetet, hatóanyagai antibakteriális hatással bírnak. Növeli a vérnyomást, serkenti a máj működését és nyugtatja a gyomrot. Nemcsak finom, rendkívül egészséges is!

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a piros ribizlivel: