Barion Pixel

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a vackort!

A vackor, azaz vadkörte viszonylag gyorsan növő fafajta, a Kárpát medence jellegzetes növénye. Gyümölcsét már honfoglaló őseink is gyűjtötték és fogyasztották. Áprilisban, májusban virágzik, termése szeptembertől válik éretté. Kérge enyhén barázdált, pikkelyesen leváló. Fája értékes bútor és szobrász fa, sokszor volt pipák nemes alapanyaga.

A gyümölcsök aprók, 2-4 cm-esek. Tömör szerkezetük, kövecses húsuk miatt az ízanyagok igencsak betömörödnek, felerősödnek. Kősejtes, viaszos, héjfanyarkás ízek keverednek benne a körték édeskés aromatikájával.

Erdőírtásoknál sok esetben hagyásfa lett belőlük, így egyedülálló faként lehetőségük volt jobban fejlődni, terebélyesebbé válni, gazdag gyümölcstermést létrehozva. A lehulló gyümölcsöket a vadak előszeretettel fogyasztották el, míg a vándorok szomjukat, éhségüket verték el vele. Fanyarsága miatt télen a lányok a fonáshoz „nyálazónak” rágcsálták. Aszalva csemegének számított, nyersen pedig a káposzta savanyításához volt nélkülözhetetlen. 

A Szent István Egyetem gödöllői botanikus kertjében egy közel 20 méter magas, több, mint 3 méteres kerületű vadkörtefa látható, talán az ország legnagyobbja és legöregebbje. A legenda szerint Grassalkovich gróf ültette hálája jeleként 1000 másik társával együtt, miután egy sebzett vadkan elől egy vadkörtefán talált menedéket. Úgy tartják, hogy Kossuth ezen fa alatt fogalmazta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot a sikeres isaszegi csatát követően.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a vackorral:

  • lunczer prémium vackor pálinka
    Prémium vackor pálinka
  • lunczer optimus vackor pálinka 66%
    Optimus vackor pálinka