Barion Pixel

Pálinka bérfőzés

Gondosan válogatott gyümölcsök, időt, energiát nem kímélve kezelt cefre?
Ennek a munkának értéke van, melyet a pálinka is tükrözni fog!

Segítünk abban, hogy ez meg is valósuljon! A hozott cefrét nem keverjük, nem öntjük össze máséval, önmagában főzzük ki! Gépeink már 80-100 literes mennyiséget is le tudnak főzni eredményesen, így nincs kényszer, hogy mások cefréjével kelljen osztozni az üstön!

Tudjuk, hogy a legjobb pálinka csak frissen leerjedt cefréből készülhet, ezért igyekszünk is ennek eleget tenni. Nálunk nincs több hónapos várólista, vagy heteken át csak egy fajta gyümölcs főzése. A leerjedt cefre az átvételt követően néhány nap múlva már pálinkaként vihető haza.

Megteszünk mindent, hogy közös munkánk eredményére mindannyian büszkék lehessünk!

Üzemünk nyitvatartása:

Hétfő – péntek        08 órától   17 óráig

Szombat                   08 órától   13 óráig

Vasárnap                 zárva

A főzde elérhetősége:    +36 70 4262 068

szolgáltatásaink

Bérfőzés: 1900 Ft / liter
Felöntés előtti magozás, darálás: 30 Ft / liter
Cefre készítése (mosás, magozás, darálás, erjesztés): 110 Ft /liter 
Cefre készítése birs esetén: 130 Ft / liter
Palackozás: 800 Ft / db-tól
Egyedi címkézés: 200 Ft / db-tól
Cefre pH, brix (cukortartalom) mérés: ingyenes
Nyomtatott cefrekészítési ismertető: ingyenes
Cefre beszállítás: 200 Ft / km
Minimum feltöltési díj: 19000 Ft
(Amennyiben a lefőzött párlat behígítva nem éri el a 10 litert!)

Törköly és szőlőcefre  esetén a hulladékkezelési szabályok változása miatt csak a bogyózott, szármentes tételeket tudjuk átvenni és lefőzni.

Gondos cefrézés, remek pálinka!

Csak az egészséges, érett és tiszta gyümölcs az, ami jó alapja lehet pálinkánknak. Penészes, rohadt, romlásnak indult gyümölcsöt ne tegyünk a cefrébe, mert a dohos, penészes íz megjelenik a kész párlatban is, melyet már nem lehet belőle eltávolítani. Az éretlen gyümölcs sem megfelelő, mivel alacsony kihozatalú, gyenge íz- és illatvilágú cefrénk lesz belőle mely tulajdonságok a pálinkánkat is jellemezni fogják.

A gyümölcs mosása, tisztítása is alapvető, melybe a földes szennyeződések mellett a szárak, levelek eltávolítása is beletartozik. A cefrézendő gyümölcsöt meg kell mosnunk, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédőszer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.

A gyümölcsöket ne hámozzuk, fontos aroma- és ízanyagok vannak a héjban. Ne kerüljön a cefrébe a gyümölcsök szára, a birs külső pihéje, molyhossága, mert keserű ízt okozhat. A csonthéjasok magját el kell távolítani, mert a cefrében maradása esetén az egészségre ártalmas anyagok bevitele mellett túlzott keserűséget okozhat a pálinkában. Ha szeretjük a mandulás, marcipános magzamatot, akkor a kiszárított magokból a kifőzés során tehetünk még vissza kisebb mennyiséget az üstbe ennek eléréséhez bizonyos gyümölcsöknél.

A gyümölcsöket pépesíteni kell, hogy az élesztő számára könnyen hozzáférhető legyen cukortartalmuk és aromájuk. A pépesítésre tökéletesen megfelel a fúrógépbe fogott, éllel ellátott festékkeverő, vagy habarcskeverő is. Víz hozzáadására csak rendkívül sűrű, vagy kevés létartalmú gyümölcs felhasználásánál (birs, vadgyümölcsök) van szükség. Pépesíthető gyümölcsök közé tartoznak a meggy, cseresznye, barack, szilva, nyári körte, valamint a bogyósok. Szőlődaráló is használható a lebogyózott szőlőhöz, vagy akár a puhább körtékhez is. A kemény körtéket, birset, almát répadarálón, húsdarálón vagy komposztaprító (ágaprító) gépen is feldolgozhatjuk.

A cefre erjesztésére szánt edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk meg. Olajos, kátrányos, benzines vagy vegyszerekkel szennyezett eszközök a cefre tárolására nem használhatóak, mert szaguk átkerülhet a pálinkába, vagy szermaradványaik gátolhatják az élesztők működését. Legoptimálisabb a különböző méretű műanyag hordók használata, melyek zárható tetővel rendelkeznek. A fém-, vagy fahordók alkalmatlanok a célra, használatuk nem ajánlott.

Ha megvagyunk a gyümölcs magozásával, darálásával, akkor megfelelő mennyiségű (2-8 gr/mázsa) pektinbontó enzim hozzáadásával, főleg az alma, körte, birs gyümölcsök esetén tudjuk könnyebben elérni a cefre szempontjából legjobb pépes állagot. Az enzim lebontja a gyümölcs sejtfalait, így feltárja annak cukortartalmát és ízanyagait is. A pektinbontó természetes anyag, nem vegyi úton kerül előállításra, használatával sokkal ízesebb pálinkát és nagyobb kihozatalt érhetünk el!

Cefrénket érdemes 2,8-3,2 pH érték közé beállítani savak segítségével. A savazás célja, hogy a cefrében rossz életkörülményeket teremtsünk a számunkra káros baktériumoknak, és ezzel javuljon az erjedés minősége. A savazás önmagában is növeli a pálinka kihozatalt, mivel az alkoholt fogyasztó baktériumok megjelenését gátolja meg. Savazáshoz legjobb az élelmiszeripari foszforsav, illetve annak tejsavas keveréke. A savaktól nem kell megijedni, azok nem kerülnek át a pálinkánkba. Használatuk a rájuk vonatkozó utasítások alapján történjen mindig! Ügyeljünk a biztonsági előírásokra, védőfelszerelés használatára!

Ahhoz, hogy az erjesztésünk irányított legyen, 20 g/hl fajélesztő hozzáadása szükséges. A fajélesztős erjesztéssel több alkoholt kapunk, mint a spontán erjedésnél, tehát mindig ajánlott, akkor is, ha a cefre nincs savazva, és pektinbontó sem kerül bele. Ma már olyan fajélesztők is elérhetőek mindenki számára, melyek gyümölcsfajtánként kerültek szelektálásra.
A fajélesztő és pektinbontó használata mindössze néhány kilogramm gyümölcs árába kerül, alkalmazásuk egyszerű és rövid időt igényel. Cserébe érezhetően gyümölcsösebb, karakteresebb pálinkát kapunk jobb kihozatallal!

A cefrés hordónkat fedővel lazán zárjuk le, hogy a keletkező szén-dioxid távozni tudjon, de oxigén és egyéb szennyeződések ne jussanak be. Könnyebbé teszi az erjedés nyomon követését az ún. kotyogó használata is. A legoptimálisabb körülmények a cefre érleléséhez a 17-19 Celsius fokos hőmérséklet, de nem kell kétségbe esnünk akkor sem, ha ez az érték eléri a 23 Celsius fokot. Ennél magasabb hőmérséklet esetén már olyan erőteljes az erjedés, hogy a keletkező szén-dioxid buborékok „kimossák” az íz-, és illataromák nagy részét. Ha alacsonyabb az erjesztési hőmérséklet az ajánlottnál, akkor segítségünkre lehetnek a hidegtűrő élesztők, amelyek képesek akár már 7 Celsius foktól is beindítani az erjesztést.

Kierjedt a cefrénk, vihetjük lefőzetni, ha:
– A CO2 fejődés gyenge, vagy nincs, tehát nem alszik el a gyufa lángja felette
– A cefre íze savanyú, leginkább egy nagyon száraz borra hasonlít az ízérzete
– A cefre Brix foka nem csökken tovább
– A „cefrebunda” lesüllyedt a folyadék aljára

Ha nincs lehetőségünk a cefre azonnali kifőzetésére, gondoskodjunk annak légmentes lezárásáról és hűvös helyen történő tárolhatóságáról. A legfontosabb, hogy a cefrénk ne érintkezzen oxigénnel, ami segítene elszaporodni a különböző baktériumoknak, melyek többek között nagyon gyorsan képesek ecetet készíteni a sok munkával elkészített cefrénkből. Mivel az ecet az alkoholból alakul át, ezért minél több keletkezik belőle , annál kevesebb alkohol marad, amiből pálinkánk lehetne.

Fontos kérdés még a cukor alkalmazása a cefrézés során. Tévhit, hogy hozzáadott cukor nélkül nem indul be az erjedés! Amellett, hogy a pálinkatörvény tiltja a használatát, minőségi okokból is csak a kárunkra válik. A cukorból csak neutrális alkohol keletkezik, nincs a gyümölcsünkre jellemző illata, íze. A belőle keletkezett alkoholmennyiség ugyan a kihozatalunkat növeli, de az íz-, és illatmennyiségünket erőteljesen hígítja, eltüntetve a pálinka lényegét, értelmét. Ne a pálinkánk mennyiségével, hanem annak minőségével szerezzünk elismerést családunktól, barátainktól!