Barion Pixel

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a bodzát!

A bodza Európa teljes területén megtalálható, 3-5 méter magasra is megnövő bokor, vagy fa formájú növény. Ágainak belseje fehér, szivacsos bélzettel töltöttek, mely gyújtósként volt hasznosítva, míg a könnyen megmunkálható farészből szerszámnyelet, illetve furulyákat is készítettek.

Virágzata semmivel sem összetéveszthető illatot áraszt magából, készülhet belőle szörp, vagy frissítő tea. Az ernyős virágzat palacsintatésztába mártva és olajban kisütve, porcukorral meghintve különleges csemege.

A bodza bogyójából lekvár, szörp, bodzabor is készül. Feldolgozása „maradandó” élmény, mivel leve erősen festőlevű, mindent megszínez, ami érintkezik vele. A szintetikus festékek előtt, különböző adalékanyagokkal kék, ibolya, bíbor színeket kevertek ki belőle. Timsó, vasgálic és ecet hozzáadásával ibolyakék tinta készíthető a levéből, mely a napon hamarosan éjfekete színűre változik. A növény latin neve után Sambucin tintaként jegyezték fel ezt a keveréket.

A bodza levele, szára, virága és bogyója is gyógyhatásúként ismert. Köhögéscsillapító, hashajtó, izzasztó hatása mellett lazító, nyugtató tulajdonságokkal is bír, gyulladáscsökkentőként segít a reumás fájdalmak csillapításában is.

A néphit sokszor negatív jellemzőket társított a bodzához, boszorkányság, átkok és maga az ördög megtestesítője is volt. Nem volt szabad a ház mellé ültetni, mert belecsap a villám, vagy ha valaki elaludt egy bodzabokor alatt, számíthatott rá, hogy az elvarázsolja az embert. Krisztus keresztjét is bodzafából ácsolták egyes hiedelmek szerint. Természetesen a jótékony gyógyászati felhasználását erősítendő kapott pozitív jelzőket is. Gyógyította a beteg marhákat és disznókat, megfelelő ráolvasás mellett segített elkerülni a háziállatok fertőző betegségeit is.

A bodza varázslatos népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy popkultúrális jelenséggé vált mára. A Harry Potter univerzum egyik legnagyobb erejű varázstárgya, a Halál ereklyéinek egyike, a Pálcák Ura is bodzafából készült.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a bodzával:

  • lunczer prémium bodza pálinka
    Prémium bodza pálinka