Barion Pixel

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a szilvát!

A szilva őshazája Kis-Ázsia és a Kaukázus vidéke, de mára meghódította a világot. Jellemzően a mérsékelt öv gyümölcse, de szinte minden földrészen jelen van. Valószínűleg igénytelen, kevés gondoskodást igénylő termesztése miatt alakult így. Az almát követően a szilva a második legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs, világszerte nagyjából 2000 fajtája ismert.

Hazánkban a legnagyobb mennyiségben a Lepotica és a Stanley fajták kerülnek termesztésre. Természetesen sok más fajta is gazdagítja a hazai kínálatot, bőséges a választék. Besztercei, Elena, Penyigei, Bluefre, Presenta, Debreceni muskotály, hogy csak a legismertebbek kerüljenek szóba. Ha a virágosabb, könnyedebb ízvilágú szilvapálinkát keressük, akkor a Lepotica, ha a telt zamatú, testesebb aromatika a kedvencünk, akkor a Stanley, Besztercei, Penyigei lesz a jó választás.

A paraszti élet mindennapjaihoz ezer szálon kötődött a szilva. Szinte minden háznál megtalálható volt, kevés gondozást igényelt, mégis 40-50 kg gyümölcsöt adott évente. Aszalványa kemencében készült, kedvelt csemege volt, sokáig elállt. A szilvalekvár készítése nagy odafigyelést igénylő munka volt, melyet rézüstben, jellegzetes eszközzel, a kavaróvitorlával végeztek. A szilvalekváros kenyeret tartották a szegény ember zsíros kenyerének. Édes, fűszeres befőtt, vagy éppen ellenkezőleg, savanykás ecetes szilva is készült belőle a hosszabb eltarthatóság miatt. Természetesen nem maradhat ki a szilvórium, a szilvapálinka sem, ami gyógyír volt minden bajra, szívességet viszonoztak vele, vagy akár fizetségül használták.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a szilvával:

 • agyas-szilva-palinka-05
  Ágyas szilvapálinka
 • lunczer esszencia szilva pálinka
  Esszencia szilva pálinka
 • barrique szilva pálinka
  Barrique szilva pálinka
 • lunczer optimus szilva pálinka 66%
  Optimus szilva pálinka