hazi berkenye

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a házi berkenyét!

"De berkenyefát soha ne ültess... A berkenyefa... nem terem addig... ameddig az ültetője él…" írta Gárdonyi az Isten rabjai című regényében. Ez valóban nem költői túlzás, a házi berkenye egyik fő tulajdonsága, hogy hosszú évek kellenek ahhoz, hogy virágozzon és gyümölcsöket hozzon. Hazánkban ez átlagosan 15-25 évre tehető. A virágok megjelenésével újabb szépségekkel találkozhatunk, ugyanis vonzza a fényesen-fémesen csillogó páncélú rózsabogarakat.

Lassú növekedésű fa, 25-30 méteres magasságot is elérhet, öregkorára terebélyes, gömb alakú lombozatot létrehozva. Híresen kemény és ellenálló fa, korábban a legkeményebb igénybevételnek kitett eszközöket, szerszámokat készítették belőle, találóan „csontfának” is hívták.

Levelei ősszel sárgás-vöröses színben pompáznak, melyek lehullva nehezen bomlanak el, így akár még az elolvadó hó alól kibukkanva is élénk színű levélszőnyeg látványa fogad minket. Gyümölcsének színei megegyeznek az őszi levelekkel. Apró almácska formája van, kb. 2-3 cm-es, mely friss fogyasztásra nem igazán alkalmas, nagyon fanyar, csersavas. E miatt sok helyen fojtós berkenye, vagy fojtóska becenévvel illetik. Meg kell várni amíg „szottyóssá” válik, hasonlóan a naspolyához, ekkor már ízletesebb, feldolgozásra, fogyasztásra alkalmas lesz.

Méltó a családfa névre, mivel élettartamát 400-500 évre becsülik, mely idő alatt több generáció élvezheti szépségét és gyümölcseit egyaránt.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a házi berkenyével:

  • lunczer prémium házi berkenye pálinka
    Prémium házi berkenye pálinka