Barion Pixel

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, az almát!

Az alma a legősibb gyümölcseink egyike, már Kr.e. 6500 körül is jelen volt az emberiség életében. A kissé nyirkos, levegős, tápanyagban gazdag talajt szereti, éghajlat szempontjából pedig mind a melegebb, mind a hűvösebb területeken is jól terem.

Korai fajtái már júliusban, míg a kései termésűek még októberben is szedhetőek. Középmagas törzs és terebélyes lombkorona, sötétzöld levelekkel jellemzi a legtöbb fajtáját, virágai fehér, vagy rózsaszínben tündökölnek. Maga a gyümölcs a diónyi nagyság eléréséig nagyjából egymillió sejtet hoz létre, melyek aztán elkezdenek megnyúlni, növekedni, így érve el a termés végleges nagyságát. Külsejét viasz fedi, mely védi a kiszáradástól, a különböző gombás fertőzésektől és szerepet játszik a pálinkájának íz-, és illatvilágának kialakításában is.

Talán ez életünk első gyümölcse is, hiszen a csecsemőkori hozzátáplálásnál legtöbbször a pépes alma az, ami bekerül az étrendünkbe. Még Kosztolányi is így írt róla: „Mindenki fölött álló, igaz, megunhatatlan. Iz, amely hüsit és melegít, komoly zamat, mely táplál mindörökké. Az anyacsók zamata…”

A tudás, a hatalom, a termékenység szimbóluma is, a világnézetektől, vagy vallásoktól függően. Számtalan babona, hiedelem fűződik az almához. Vele jósoltak jövendőbelit, gyógyítottak torokfájást, szögekkel teleszurkálva csökkentették a vashiányt a szervezetben.
Ha a római lakomán már az almát szolgálták fel, azt jelentette, ideje szedelőzködni, véget ért a fogások sora.

Mára az élelmiszeripar a tudományosabb értékeit használja ki a gyümölcsnek. Magas pektintartalma megnehezíti a lényerést a pálinka készítése kapcsán, viszont tökéletes a különböző lekvárok, vagy zselésítést kívánó élelmiszerek készítéséhez. Sőt, az almamagból préselt olajat a kozmetikai és gyógyszeripari cégek is felhasználják alapanyagként.

Hazánkban a termés nagyjából 60%-a a szabolcsi régióban kerül szüretelésre. Szolid, nem túl harsány gyümölcsként szoktunk rágondolni, pedig széles fajtaválasztéka miatt sokféle karakterével találkozhatunk vele akár gyümölcsként, akár pálinkaként. Az örök klasszikus Jonathántól az édeskés, fűszeres Florinán, az enyhén rózsaillatú Rozelán át egészen az enyhén savanykás, nagyon viaszos Húsvéti rozmaringig biztosan talál mindenki a kedvére, poharába valót.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még az almával:

  • agyas-aranyalma-palinka-05-lunczer
    Ágyas aranyalma pálinka
  • lunczer prémium alma pálinka
    Prémium alma pálinka
  • lunczer esszencia alma pálinka
    Esszencia alma pálinka