Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a szomolyai fekete cseresznyét!

A fekete cseresznye, vagy sajmeggy alanyra oltott cseresznyefa tömör, sűrű ágrendszerrel és levélzettel rendelkezik. Borsod-Abaúj-Zemplén megye kis településén, Szomolyán érte el legendás tulajdonságait, melyeket az emberi gondoskodás mellett a mikroklíma és a talajadottságok határoznak meg. A térség enyhén lúgos, utóvulkáni eredetű andezit és riolittufával kevert talajai sokat adnak a szomolyai fekete cseresznye beltartalmi értékeihez.

Már az 1880-as években megjelenik a hazai termelőknél, de később sikerének fontos mérföldköve lesz, hogy az 1930-as években egyedüli magyar gyümölcsfajtaként elérhetővé válik már a külföldi piacokon (Bécs és Németország) is.

Gyümölcsének kinézete is csábító, jellegzetes szív alakú, intenzív, feketévé váló mélypiros, máshol „bogárfeketének” hívott színe gazdag ízvilágot sejtet. Húsa is feketés, bordópiros, bőlevű, mely erős festőhatással bír. Biztosan nyomot fog hagyni a gyümölcsöt csenő gyerekek, vagy a szüretelő felnőttek kezén. Mézédes, jellegzetes ízvilága könnyen szerethetővé teszi. A szomolyaiak büszkék arra, hogy a gyümölcsüknek olyan magas a cukor-, és szárazanyagtartalma, hogy hozzáadott cukor nélkül készül belőle lekvár. Emellett fantasztikus élménnyel gazdagítja fogyasztóját aszalvány, vagy rétes formájában is. Az elsőre furcsán hangzó szomolyai fekete cseresznyés májas hurka szintén helyet követelt magának ebben a sorban. Az érdekes párosítás készítője a szomolyai polgármester ajánlása szerint két kiló hurkához 60 dkg magozott cseresznyét kell adni és óvatosan összekeverni, hogy a gyümölcs ne pépesedjen.

A kis település életének fontos részévé vált a cseresznye, mely a címerükbe is belekerült. 2001 óta pedig évente megrendezésre kerül a gyümölcs érésének idején, június közepén a cseresznye fesztivál. 

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a fekete cseresznyével:

  • feketecseresznye madárberkenye lunczer
    Fekete cseresznye madárberkenye ágyon
  • lunczer szomolyai fekete cseresznye pálinka
    Prémium szomolyai fekete cseresznye pálinka