Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a fekete szedert!

A fekete szeder kúszónövény, mely 0,5-3 méteres nagyságot is elér, szárai idővel fásulnak és tövisessé válnak. A gyümölcsei mellett a levelei is gazdagok tanninban, melyet korábban bőrök cserzéséhez is használtak.

Az egyik legrégebbi gyógynövénynek tartják, már Hippokratész korában, az i.e. 400-ban is említik jótékony hatásait. Enyhén vízhajtó hatású, hasmenés ellen és fogínygyulladás kezelésére is alkalmazható. Összehúzó, gyulladásgátló tulajdonságát  sok területen tudja kifejteni.
Gazdag vitamintartalma mellett jelentős ásványi anyag forrás és bőséggel rendelkezik antioxidáns flavonoidokkal is.

Népies elnevezései között megtalálhatjuk a kékbogyót, a szedernyét, a seregélyszedret és a fekete málnát is. A málnához valóban hasonló, viszont annál sokkal nagyobb a rost-, és pektintartalma. Termőre fordulása a második évében történik, ilyenkor 30-40 virágot hoz, melyek általában fehérek, vagy halvány rózsaszínűek. Jellemzően augusztus, szeptember környékén érnek be, a zöld bogyók fokozatosan nyerik el piros, majd teljes érettségben a fekete színüket. Érdekesség, hogy bár bogyós gyümölcsként említjük, de az nem valódi bogyó, hanem csonthéjas terméscsoport. A legtöbb fajtája tüskés, ezt kihasználva már a korai időkben is kettős szerepe volt a kertekben, a gyümölcs élvezete mellett egyfajta védősövényként is funkcionált.

Az amerikai nemesítőknek köszönhetően megjelentek a tüskementes változatok is, melyek így sokkal könnyebben kezelhetővé, szedhetővé teszik a növényt, illetve a gyümölcsöt. Ezen tulajdonsága, valamint az, hogy a szeder gyümölcse kevésbé érzékeny, jobban szállítható és nem penészedik igazi vetélytárssá teheti a málnával szemben.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a fekete szederrel:

  • lunczer blendelt szeder-málna pálinka
    Szeder-málna pálinkablend