madárberkenye

Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a madárberkenyét!

A madárberkenye egész Európában elterjedt, vadon a bükkösök, fenyveserdők szomszédságában él, de rendkívül impozáns megjelenése miatt a városi környezet kedvelt díszfája is. Magassága elérheti a 10-12 métert, levelei sötétzöldek, erősen fogazottak. Májusban kezdenek fehér virágai megjelenni, jellegzetes illatával, bőséges pollen és nektártermelő képességével magához vonzva a méheket. A virágzata 10-15 cm átmérőjű bogernyő, melynek szárított szirmaiból teát is szoktak készíteni.

Termése a nyár végén érik be, fajtától függően narancspiros, vagy csillogó világos piros színben tündököl a bogernyő végein, apró 1 cm átmérőjű gyümölcsökként. A dércsípte bogyókat begyűjtve lekvárt, szörpöt, zselét készítenek belőle, de alkalmas süteményekbe is, vagy vadhúsok mellé mártásnak.
 
Vitaminokban gazdag, C-vitamin tartalma akár kétszerese is lehet a citroménak. Szorbáttartalma miatt édesítőszerként is használhatják a cukorbetegek.
 
Fája jól megmunkálható, kemény, tömör, ami alkalmassá teszi szerszámnyelek, hordódongák, prés készítésére is. Készülhet belőle hegedű, de kedvelt alapanyaga a szobrászművészeknek is. A néphit mágikus tulajdonságokkal ruházta fel, távol tartja a az éjszakai rémeket és boszorkányokat.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a madárberkenyével:

  • lunczer prémium madárberkenye pálinka
    Prémium madárberkenye pálinka
  • feketecseresznye madárberkenye lunczer
    Fekete cseresznye madárberkenye ágyon