A ribizli a XIV. században érkezett hozzánk a Földközi tenger vidékeiről, de a fekete változatát csak később, a XVI. században kezdték el termeszteni Európában. Hazánkban a Fertő tó környékén, a Szigetköz liget-, és láperdőiben vadon is megterem, de jelen van a gondozott ültetvényeken is.
Maga a növény 1-1,5 méter magasra megnövő cserje, termése sokmagvú, éretten fekete, lédús, egyedi illattal rendelkező bogyótermés. A fürtökben lévő fekete ribizlit június-július hónapokban szüretelik.
A hazai nemesítések legismertebbje a Fertődi 1 elnevezésű, de hozzájuthatunk az Altalszkaja deszertnaja (szovjet), Brödtorp (finn), vagy a Wellington (angol) fajtákhoz is.
A pálinka mellett kiválóan alkalmas szörp, bor, vagy lekvár készítésére, de elkerülhetetlen, hogy ne beszéljünk immunerősítő, egészségvédő hatásairól is. A bogyós gyümölcsűek között a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezik, sőt, átlagban háromszor többet tartalmaz, mint a narancs.
A fekete ribizliből készült mártás tökéletes kiegészítője a vad-, és vörös húsoknak, de kissé megtört bogyóinak mézzel kevert édes-savas szirupja is új szintre emeli a camembert, vagy kékpenészes sajtok ízét.
Nem éppen a hétköznapi ételek kísérője a gyümölcs, de ez igaz a pálinkájára is. Lágyan karakteres, de mégis élénk íze és illata miatt jól illik zsírosabb, nehezebb ételek mellé.
A könnyed baráti beszélgetések végét jelentheti ha vele koccintunk, mivel merész ízjegyei, kackiás aromái azonnal témává alakulnak, bármi is volt a beszélgetés fonala addig.
Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a fekete ribizlivel: