Ismerd meg a pálinka gyümölcsét, a kajszit!

A kajszibarack hazánkban nem őshonos faj, valószínűleg a török hódoltság idejére tehető a hozzánk kerülése és elterjedése. Széles körben ismert, hogy sárgabarackként is hívhatjuk, de az már valószínűleg kevésbé, hogy majombarack, illetve tengeri barack névvel is beszélhetünk róla. 

A kajszi a magyar nyelvbe oszmán-török eredetű jövevényszóként érkezett (oszmán-török kāɪysɪ, újperzsa qaisï), ami ott önmagában is a gyümölcsöt jelenti, bár ezt a mi esetünkben is elmondhatjuk róla. A legendák szerint Kínában az orvosok fizetség helyett a meggyógyított betegektől azt kérték, hogy ültessenek egy barackfát a kertjükbe. Egy idő után csak a gyógyító kertjébe kellett benézni és máris tudható volt, hogy mennyire sikeres, nagytudású orvosról van szó.

A nyersen fogyasztott kajszibaracknak magas az A- és B-vitamin-tartalma, ami jótékonyan hat a látásra, a csontok növekedésére és a bőrre, míg a benne lévő kálium- és magnézium kedvező hatású a szívizmokra, ezenkívül nagy mennyiségben tartalmaz ként, foszfort és vasat is.

A kajszi magjából olajat sajtolnak, amit nem csak a konyhában lehet felhasználni, a szépségipar is előszeretettel alkalmazza, mivel a bőr nagyon könnyen és gyorsan beszívja, jól hidratálva azt. Szagtalan és jó hordozóanyag, ezért más illóolajokkal keverve kiváló masszázsolaj alapanyag.

Itthon két termőterület emelkedik ki a többi közül, amik az uniós eredetvédettségig is eljutottak, így a Kecskeméti-, és a Gönci barackpálinka lettek a legismertebbek. Termesztésüknél figyelembe kell venni, hogy a meszes talajt kedvelik és a bőséges napfényt. A szárazságot viszonylag jól tűrik, viszont a fagytűrésük nem kiemelkedő.

Fája „muzsikafa”, korábban citerákat készítettek belőle. Lekvárként sok módon „bolondíthatjuk” meg, talán az egyik legízesebb, amikor a tűzhelyről levéve a kiadagolás során 4-5 cent kajszibarack pálinkával erősítjük meg ízeit, aromáit egy kis csavart adva neki ezzel.

Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a kajszival:

 • agyas-kajszibarack-palinka-05
  Ágyas kajszibarack pálinka
 • lunczer prémium kajszibarack pálinka 23
  Prémium kajszibarack pálinka
 • lunczer-esszencia-kajszibarack-palinka
  Esszencia kajszibarack pálinka
 • lunczer optimus kajszibarack pálinka 66%
  Optimus kajszibarack pálinka