Több, mint 4000 éve termesztik, de ennek ellenére a gyümölcsök világában kissé szokatlan módon nagyjából csak 50 ismert birs fajtát különböztetünk meg, melyekből hazánkra 10-12 fajta jellemző. Nem nő túl nagyra a fája, későn virágzik, mely nagy előnyt jelent a fagyokkal szemben.
A gyümölcs alapvetően nem fogyasztható nyersen, nagyon kemény hússal rendelkezik. Vannak azonban olyan speciális fajták, melyek kivételt képeznek, az ismertebbek az Aromatnaja és a Kuganszkaja, amik puha gyümölcshússal rendelkeznek. Ezek a fajták Törökországban, illetve Közép-Ázsiában találhatóak meg.
A birs alakját tekintve kétfélét különböztetünk meg, a nyúltabb a birskörte, míg a kerekded a birsalma. Érdekesség, hogy ugyanazon fa mindkét formájút képes létrehozni, akár évente változtatva, de akár egy időben is. Ez múlik az adott év környezeti tényezőin, a kötődés mértékén és a gyümölcsben lévő magok számán is. A formán túl az ízvilág is megváltozik, a birsalma mélyebb, testesebb, birsalmasajtra emlékeztető, míg a birskörte üdébb, illatosabb, citrusosabb jegyeket mutató pálinkát tud produkálni.
Nehéz a feldolgozása, kemény, kevés vizet tartalmazó húsa gazdag pektinben, külsejét pedig úgynevezett “molyhosság”, finom piheréteg borítja. Ezek a szöszök, ha nem kerülnek eltávolításra, keserűséget visznek a pálinkába, kellemetlenné téve azt.
Az élelmiszeripar a benne lévő pektint vonja ki, ebből zselésítő adalék készül. Házi felhasználása leginkább a birsalmasajt és a kompót körül koncentrálódik, de egyes vidékeken a savanyú káposztát ízesítik a felszeletelt gyümölccsel.
Kínálatunkban az alábbiakban találkozhatsz még a birssel: